Canionul "Şapte Scări"

Cheile și cascada "Şapte Scări"sunt situate în partea central-vestică a Munților Piatra Mare, la o altitudine medie de cca. 980m, în apropierea Văii Timișului (Dâmbu Morii), pe pârâul Șapte Scări, afluent pe partea stângă a Văii Șipoaie. Sunt cele mai mari și mai spectaculoase chei din întreg Masivul Piatra Mare.

Lungimea de 160m și diferența de nivel de 58m, cele 7 trepte, cea mai mare având peste 35m înălțime fac din "Şapte Scări" o atracție de mare interes regional și național.

"Şapte Scări", adâncite în calcare jurasice, păstrează urmele evoluției morfologice recente a întregului masiv. Epigeneza accelerată a determinat adâncirea în conglomerate cretacice și apoi calcare jurasice a pârâului, având ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele 7 cascade) ce succed pe talveg (înălțimi de 2,5 – 15 m) și au la bază marmite. Evoluția văii s-a produs pe traseul complex al unei rețele de falii și diaclaze, ce au deschis condiții pentru apariția unor tuburi de presiune din care se păstrează marmitele laterale etajate pe versanți, de vârstă cuaternară.


Comentarii


  * 
  * 
 
 
 
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro